Składniki:
250 g mąki, 250 g białego sera, 250 g masła, 3-4 jabłka, 1 cukier waniliowy, cukier puder do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Zmielić ser. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na stolnicy wyrobić mąkę z serem, cukrem waniliowym i masłem - (ciasto ma być trochę twardsze niż na makaron). Schować do lodówki, na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkować i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć kawałek jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C 25-30 minut. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.Ciasteczka można nadziewać w różny sposób, np. wymieszaną z marmoladą konfiturą z płatków dzikiej róży (wtedy zamiast krążków wycinamy kwadraty i składamy „w kopertę”).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anuś |