Składniki:
Składniki do przygotowania ryżu: ½ szklanki ryżu, 1 łyżka oliwy, ¾ szklanki bulionu, szczypta szafranu [ewentualnie kurkumy]. Pozostałe składniki na sałatkę: 4 ogórki kiszone [mogą też być konserwowe], 3 cebulki, 2 pomidorów [bez skórki], 3 jajka ugotowane na twardo, 1 słoiczek majonezu, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 puszka kukurydzy, 3 papryczki czerwone, 10 dkg sera żółtego [startego].
Jak przyrządzić?
Przygotować ryż na sypko - każdy ma swój sposób na ryż. Ja robię go bardzo szybciutko, według poniższego przepisu, oczywiście można go zrobić również zgodnie z tradycjnym sposobem bez dodatku szafranu i wcale nie w bulionie, a w osolonej wodzie.Przygotowanie ryżu:Na rozgrzaną patelnię [najlepiej teflonową, żeby nic nie przywarło] z łyżeczką oliwy wsypad suchy ryż, dodać szafran, po czym zalać to gorącym bulionem. Prażyć pod przykryciem około 10 minut, aż cały bulion wsiąknie w ryż, po czym zdjąć pokrywkę i na wolnym ogniu podgrzewać około 1-2 minut [ryż może delikatnie zacząc przywierać do patelni, ale to normalne]. Ostudzić ryż i położyć na dni najlepiej przeźroczystego naczynia [dużej miseczki].Następnie dodać krojone drobno ogórki kiszone, potem krojoną cebulkę pomieszaną z pomidorkiem. Kolejno robić warstwy z pokrojonego jajka pomieszanego z majonezem, następnie z tuńczyka pomieszanego z kukurydzą, a następnie drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wierzch sałatki posypać startym żółtym serem [najlepiej zetrzeć go na drobnych oczkach].
Potrzebne przybory:
Najlepiej podawać w przeźroczystym naczyniu, wówczas wyraźnie widać poszczególne warstwy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nitka |