Składniki:
mięso z kurczaka,
ryż,
groszek,
pietruszka natka,
kostka rosołowa,
curry,
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka / nie musi być,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurczaka podzielić na części, wrzucić do garnka i gotować aż mięso będzie miękkie i ładnie odchodziło od kości (wywar możemy wykorzystać do zupy). Następnie mięsko obrać z kości, wrzucić do małego naczynia posypując przyprawą do kurczaka, curry, papryką słodką, pieprz możemy dodać odrobinkę oleju, wszystko to wymieszać i odstawić. Teraz możemy zająć się ryżem. Gotujemy wodę dodając kostkę rosołową i szczyptę soli, wrzucamy ryż. Czekamy około 12 min aż ryż nam się ugotuję. Międzyczasie mięso z kurczaka chwilkę smażymy na patelni po to aby nie było zimne. Następnie wylewamy wywar, ryż mieszamy z groszkiem (może być to samo naczynie w którym gotowaliśmy ryż). Podajemy ryż wymieszany z groszkiem a na górę dajemy nasze mięso z kurczaka posypując natką pietruszką (najlepiej jakby była świeża), ale z suszona też może być. Naprawdę polecam, będziecie państwo zadowoleni.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | martillo |