Składniki:
Śledzie solone(z beczki), cebula, zielony koperek, rodzynki, ziele angielskie, pieprz, olej jadały (ja robię w rzepakowym), mleko, woda.
Jak przyrządzić?
Śledzie moczyć w wodzie z mlekiem przez 24 godziny zmieniając wodę najmniej raz(proporcja wody i mleka dowolna zalecam 50 na 50)Po 24 godzinach śledzie opłukać pod bieżąca zimna wodą, wyciągnąć kręgosłupy, pousuwać ości i ściągnąć skórę, pokroić w poprzek w 3 cm kawałki. Cebulę pokroić w talarki, można ją sparzyć wrzątkiem (nie parzę), koperek posiekać. Ziele angielskie rozgnieść. Układać warstwami w wysokim słoiku. Warstwa cebuli, śledzie, posiekany koperek, rodzynki, ziele angielskie i liść laurowy (liście dodawać co drugą warstwę śledzi). Na wierzchu ma być warstwa cebuli. Zalać całość olejem. Wszystko ma być zakryte olejem. Słoik zakręcić i wyjazd z tym na balkon (zimne miejsce jeśli nie ma balkonu). Po okołu 5 dniach gotowe.
Potrzebne przybory:
Nóż,garnek, słoik z zakrętką.
Jak podawać?
Podawać z białym pieczywek,no i rybka lubi pływać.Napiszcie koniecznie jak wam to smakuje( to czytaj śledzie).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Marek |