Składniki:
1 podudzie wędzone z kurczaka, 1 awokado, 1 pomidor, pęczek natki pietruszki, orzechy nerkowca, kilka czarnych oliwek, ok. 20g sera pleśniowego (może być lazur niebieski), sól, pieprz, 1 łyżka octu, kilka łyżek oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy mięso z podudzia kurczaka od kości i kroimy na drobne kawałki,wrzucamy do miski, awokado myjemy, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę i do miski, pomidora kroimy w kosteczkę i do miski, natkę pietruszki siekamy i do miski, oliwki kroimy w paseczki i do miski. W osobnej miseczce przygotowujemy sos: ok. 20g sera pleśniowego rozgniatamy i mieszamy na jednolita masę z łyżką octu, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi produktami i mieszamy. Całość posypujemy rozdrobnionym orzechami nerkowca.
Uwagi:
Sałatka pychotka i super na imprezkę!!!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | sasi |