Składniki:
- 6 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 6 szklanek mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 7 jajek
- 1 kostka masła
- konfitury
- kilka kostek czekolady
- 3/4 smalcu do smażenia
- odrobina soli
Jak przyrządzić?
Gorące mleko wymieszać z 3 szkl.mąki, odrobinę posolić.
Gdy troszkę przestygnie wsypać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Gdy ciasto już podrośnie wlać żółtka i rozpuszczone masło, dosypać mąki, ale tylko tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto tak aby odstawało od ręki i odstawić do wyrośnięcia. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i porozciągać go rękami. Odrywać garścią kulki ciasta, robić w środku palcem dziurkę i wkładać konfitury lub kostkę czekolady. Zalepiać. Jeszcze chwilę poczekać aż ciasto podrośnie i potem wrzucać je na gorący smalec i smażyć (na patelni) krótko z obydwu stron. Wyjmować na bibułę, żeby odciekły z tłuszczu.
Jak podawać?
Pączki można posypać cukrem pudrem, albo z pozostałej czekolady zrobić polewę i polać pączki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |