Pączki rodzinki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 6 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 6 szklanek mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 7 jajek
- 1 kostka masła
- konfitury
- kilka kostek czekolady
- 3/4 smalcu do smażenia
- odrobina soli

Jak przyrządzić?

Gorące mleko wymieszać z 3 szkl.mąki, odrobinę posolić.
Gdy troszkę przestygnie wsypać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Gdy ciasto już podrośnie wlać żółtka i rozpuszczone masło, dosypać mąki, ale tylko tyle, aby ciasto nie było zbyt gęste. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto tak aby odstawało od ręki i odstawić do wyrośnięcia. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć na nią ciasto i porozciągać go rękami. Odrywać garścią kulki ciasta, robić w środku palcem dziurkę i wkładać konfitury lub kostkę czekolady. Zalepiać. Jeszcze chwilę poczekać aż ciasto podrośnie i potem wrzucać je na gorący smalec i smażyć (na patelni) krótko z obydwu stron. Wyjmować na bibułę, żeby odciekły z tłuszczu.

Jak podawać?

Pączki można posypać cukrem pudrem, albo z pozostałej czekolady zrobić polewę i polać pączki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania3 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt10 zł
AutorEmilka

Pączki rodzinki: Podobne przepisy

Pączki rodzinki: wypróbuj również

Powiązane Tematy