Składniki:
- 1 kg półtłustego twarogu
- 7 jajek
- pół kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- rodzynki
Polewa:
- pół kostki margaryny
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Do posypania sernika:
- 5 dag orzechów włoskich lub laskowych
Jak przyrządzić?
Całe jajka ubić z cukrem, dodać posiekany tłuszcz i znowu ubić. Następnie włożyć pokruszony ser i zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową z rodzynkami.Wylać ciasto do tortownicy i piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.
Polewę gotować, mieszając, aż składniki się połączą. Polać przestudzoną na zimny sernik. Wierzch posypać posiekanymi orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |