Składniki:
Biszkopt:
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorącej wody
- tłuszcz do wysmarowania formy
Krem chałwowy:
- 20 dkg chałwy
- 20 dkg masła
- 10 dkg rodzynkków
- 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
- 25 ml rumu lub innego alkoholu
- 4 łyżki cukru pudru (48 g)
Polewa:
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag pokrojonych migdałów (zamiast migdałów może byc też inna posypka)
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z 3 łyżkami gorącej wody, powoli dodajac cukier. Potem wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać białka i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki (36x25), i piec w temp. 180 - 190*C przez 30 min.
Krem chałwowy:
Masło utrzeć z cukrem, dodać pokruszoną chałwę, rum, rodzynki (sparzone i osączone), orzechy i wymieszać.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem następnie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | JM |