Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 20 dag cukru
- 0,5 kostki margaryny
- 2 jajka
- 2 lyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 50 dag suszonych śliwek (namoczyć dzień wcześniej)
- powidła śliwkowe
- bakalie
- polewa czekoladowa lub cukier puder
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać miód, mąkę i sodę. Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą część wyłożyć na blachę , posmarować powidłami i poukładać wcześniej namoczone śliwki, posypać bakaliami (orzechy włoskie, rodzynki) i nakryć drugą warstwą ciasta. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kiona |