Składniki:
- kilka suszonych grzybów,
- 30 dag boczku wędzonego,
- kilka (2-4) wianuszki kiełbasy (jałowcowa,śląska,biała - jak kto woli :)),
- żurek z butelki (gdy mieszkałam na Śląsku, sąsiadka obok z klatki robiła najlepszy pod niebem żurek),
- kilka ziemniaków,
- duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- śmietana 30%,
- mąka - tak na oko,
- margaryna/smalec
- pieprz, sól, majeranek
Jak przyrządzić?
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować wywar z boczku i pokrojonych grzybków. Następnie dodać pokrojony czosnek. W międzyczasie pokrojoną i opruszoną solą cebulkę zesmażyć. Dodać do niej pokrojoną kiełbaskę -> usmażyć posypując majerankiem. Cebulkę z kiełbaską dodać do wywaru -> gotować 10 minut. Wlać żurek -> zagotować. W międzyczasie wyciągnąć boczek, który po ostygnięciu pokroić w kosteczkę - przyda się do ziemniaków. Do żurku dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem. - Ziemniaczki wcześniej gotuję. Traktuję je ubijaczką do ziemniaków. Dodaję do usmażonego boczku -> wszystko chwilę podsmażam. - Podaję w glinianych miseczkach. - Smaka =)
Potrzebne przybory:
standardowo: garnek, ubijak do ziemniaków, jakaś łyżka -> a zresztą każdy wie ;)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo, ale warto |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Ancia |