Składniki:
- 2 pojedyncze piersi kurczka
- 1 i 1/2 opakowania serka pleśniowego camembertmałe opakowanie śmietany wysokoprocentowej
- 3-4 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku(zależy jak kto lubi,ja dodaję nawet 4)
- pieprz, sól, natka pietruszki lub kolendra, może być też curry
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka pokroić w kostkę lub paski, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Można dodać także łyżeczkę curry. Odstawić do lodówki na 1-2 godz. Po upłynięciu tego czasu na patelni roztopić 1-2 łyżki masła i przełożyć pokrojonego kurczaka w przyprawach i czosnku. Podsmażyć, aż kurczak bedzie miękki. W rondelku roztopić 2 łyżki masła i dodać pokrojony na kawałki ser pleśniowy (można odkroić z niego skórkę pleśniową, bo zrobią sie lekkie grudki, ale to nie przeszkadza...). Cały czas mieszać (najlepiej trzepaczką do jajek), aż ser się roztopi. Następnie dodać śmietanę i zagotować. Kurczaka polać sosem i podawać z ryżem (trzeba podawać od razu, bo sos zrobi się twardy po ostygnięciu, odgrzewać też nie da rady). Posypać natką pietruszki lub kolendrą...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | kma1982 |