Składniki:
Spód:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka maku
- 6 białek
- 1 łyżka kartoflanki
- 100 g wiórków kokosowych
Masa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 4 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 250 g masła lub Kasi
- 2 łyżki żelatyny
- 1 paczka biszkoptów
Polewa:
- 2 jajka
- 2 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
Trochę alkoholu :)
Jak przyrządzić?
Spód:
Ubić białka, dodać cukier, kartoflanke, mak i wiórki kokosowe piec 20 min.
Masa:
Ugotowac budyń i ostudzić, żółtka utrzeć z masłem(lub Kasią), powoli dodać ostudzany budyń i 10 g wódki. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić. Dodać do kremu. Biszkopty namoczyć w alkoholu.
Polewa:
Białka ubić z cukrami, dodać żółtka, kakao i ostudzony tłuszcz.
Na spód ułożyć biszkopty, na każdy biszkopt położyć rodzynek i polać polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | MsMARiO |