Składniki:
2 duże cebule; 2 kostki rosołowe; 0,5 l śmietany 36%; po 2 łyżeczki: rozmarynu, bazylii, oregano, pieprzu cayenne; 2 duże ząbki czosnku; 2 puszki pomidorów; 2 łyzki przecieru pomidorowego; 1 puszka kukurydzy
Jak przyrządzić?
2 duże cebule zeszklić na maśle (w osobnym garnku). W drugim garnku rozpuścić 2 kostki bulionowe (ok. 1l.) - najlepiej pomidorowe. Do przestudzonego bulionu wlać 0,5l śmietany 36% i dodać przyprawy: 2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki oregano, 2 (1) łyżeczki pieprzu cayenne. Do zeszklonej cebuli dodać 2 duże ząbki czosnku roztartego z solą, rozdrobnione pomidory (2 puszki) i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Chwilę poddusić i przelać do garnka z bulionem i śmietaną. Gotować na małym ogniu 30-40 min. 10 min przed końcem gotowania dodać kukurydzę (1 puszkę).
Potrzebne przybory:
otwieracz do puszek, nóż, deska, garnek
Jak podawać?
koniecznie gorącą
Uwagi:
Zupa jest wręcz boska ale...
UWAGA!!!!!
Na pierwszy raz polecam użycie tylko 1 łyżeczki pieprzu cayenne. No chyba, że pod ręka będziecie mieli gaśnicę lub wiadro wody ;)
A już poważnie, to ostrożnie z tym pieprzem bo może okazać się, że nie dacie rady tej zupie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | Mariusz D. |