Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 15 dag orzechów włoskich
- 1 szklanka cukru
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 1 margaryna
- olejek migdałowy
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto ze składników, podzielić na dwie równe części, położyć na dwie blachy wysmarowane tłuszczem, każdy surowy placek posmarować powidłami śliwkowymi.
15 dag orzechów posypać na powidła (2 placki). Na orzechy wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i z 1 szklanki cukru.
Upiec na złoty kolor.
Krem:
Margarynę utrzeć i dodać do niej przestudzony budyń, ucierać pomału, na końcu dodać kilka kropli olejku.
Wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim.
Smacznego.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | esia |