Składniki:
1 kg zmielonego sera, 25 dag margaryny, 2 szklanki cukru, 10 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rodzynki, skórka pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i ser. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz rodzynki i skórkę pomarańczową. Ubić pianę z 10 jajek i bardzo delikatnie połączyć z masą serową (nie wolno już ucierać mikserem). Piec 45 min. na złoty kolor. Polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Sernik można również upiec na kruchym cieście.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Renia |