Chałwa domowa - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kostka margaryny twardej palma, 1 op.mleka granulowanego 250g, 6 lyzek wody, 2 lyzki kakao nesquik lub 1 plaska lyzka kakao gorzkiego, 1 szklanka cukru, bakalie i herbatniki do wyboru

Jak przyrządzić?

Do garnka dajemy woda + cukier + margaryna + kakao. Na srednim ogniu rozpuszczamy wszystkie skladniki niedoprowadzajac do zagotowania sie, tak aby cukier nie skarmelizowal sie. Odstawiamy garnek i jak masa przestygnie za pomoca robota laczymy mase z mlekiem granulowanym, dodajac je malymi porcjami (na koncu mleko nie musi sie bardzo dokladnie polaczyc z masa). Gdy to juz mamay, dodajemy pokruszone herbatniki i np. migdaly, orzechy laskowe lub wloskie wg upodoban! Mase nalezy przelozyc go odpowiedniej foremki i odstawic w chlodne miejsce na 4-6 godzin, najlepiej na cala noc. Smacznego!

Potrzebne przybory:

garnek, robot, podluzna forma lub mala tortownica, folia aluminiowa

Uwagi:

Prosze o uzywanie twardych margaryn, zwyklych, bez zmiekczaczy bo wtedy masa nigdy nie stwardnieje. Polecam na dno foremki wysypac np. migdaly cale lub ich wiórki, wtedy po wyciagnieciu masy z formy pieknie sie prezentuje na stole, a goscie chetnie probuja tego wynalazku. I jeszcze formy niczym nie smarujemy, masa jest wystarczajaco tlusta. Polecam silikonowe foremki - chodzi o to, aby po stezeniu mase lekko wyjac z formy, jesli nimi nie dysponujemy to mozna forme wylozyc dokladnie folia aluminiowa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Trudnośćprosty
Porcje15
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt8 zł
Autormonalissa76

Chałwa domowa: Podobne przepisy

Chałwa domowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy