Składniki:
1 margaryna; 6 jaj; 6 łyżek oleju; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 1,5 szk. cukru; wanilia; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 szk. mąki; 0,5 szkl. maku; 2 łyżki kakao
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, proszek, olej. Dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części.
Dodawać:
1 - 1 łyżkę mąki;
2 – kakao;
3 – mak.
Do długiej formy wlać ciasto z makiem, zrobić na środku kreskę, wlać ciasto kakaowe, na koniec białe.
Piec ok. 45 min. w 180 st. (jak każdą inną babkę).
Jak podawać?
idealna na niedzielne popołudnie lub dla wybrednych gości :-P
Uwagi:
Babkę można polać polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | fizjo2 |