Żołądkowiec - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 margaryna; 6 jaj; 6 łyżek oleju; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 1,5 szk. cukru; wanilia; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 szk. mąki; 0,5 szkl. maku; 2 łyżki kakao

Jak przyrządzić?

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać mąkę, proszek, olej. Dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i śmietanę. Ciasto podzielić na 3 części.
Dodawać:
1 - 1 łyżkę mąki;
2 – kakao;
3 – mak.

Do długiej formy wlać ciasto z makiem, zrobić na środku kreskę, wlać ciasto kakaowe, na koniec białe.
Piec ok. 45 min. w 180 st. (jak każdą inną babkę).

Jak podawać?

idealna na niedzielne popołudnie lub dla wybrednych gości :-P

Uwagi:

Babkę można polać polewą czekoladową lub po prostu posypać cukrem pudrem :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt7 zł
Autorfizjo2

Żołądkowiec: Podobne przepisy

Powiązane Tematy