Składniki:
- cappuccino, najlepiej waniliowe lub śmietankowe
- żółtka (tyle ile filiżanek (kubków), tyle żółtek)
- cukier (tyle ile żółtek tyle łyżek cukru)
- łyżeczka cynamonu
- gorzkie kakao
Jak przyrządzić?
Do miski wlewamy żółtka, ubijamy je mikserem,a w między czasie dodajemy cynamon, cukier i ubijamy wszystko na taką półleistą jasno-żółtą konstytencję.Miseczkę z tą konsystencją mozemy już odstawić.W czajniku zagotowywujemy wodę, a w międzyczasie wsypujemy do filiżanek po 2 łyżeczki Cappuccina i zalewamy wodą ale nie do końca filiżanek (kubków) (tak aby było jeszcze ok. 1-2cm na masę)Po zalaniu fileżanek (kubków) łyżeczką nakładamy konstytencję... Przeważnie wychodzi tak ok. 3-4 łyżeczki na filiżankę (kubek).Dla dekoracji na wierzch posypujemy kakaem.
Potrzebne przybory:
mikser
Jak podawać?
Podałam przy "sposobie przygotowania" ale w razie co napisze jeszcze raz: po nałożeniu masy na kawę posypujemy dla dekoracji gorzkie kakao, po podaniu kto słodzi kawę moze sobie wsypać jeszcze z łyżeczkę cukru...przed wypiciem mieszamy...i pijemy...delektując się przepysznym smakiem :) :) :)
Uwagi:
To był mój mały eksperymet w domu... Ale bardzo udany... :)Kto przychodził do domu i prosił o kawe robiłam mu tę... A przy wyjściu ode mnie prosił o przepis... Naprawdę to jest przepyszne i warte wypróbowania! Jak ktoś nie przepada za Cappuccinem można to również zrobić ze zwykłą kawą lub rozpuszczalną, ale odradzam kawę zbożową...
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Agusia |