Ryż po serbsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 por, 50 g masła, 1/2 kostki bulionu warzywnego, 50 dag filetów z okonia lub płaty, 1/2 cytryny, pieprz, sól, 1 łyżka siekanej pietruszki

Jak przyrządzić?

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora oczyścić i pokroić najpierw na kawałki 3 cm,a następnie na paseczki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić w nim cebulę, czosnek oraz pora przez około 3-4 min. Wsypać do tego ryż dokładnie wymieszać i zalać gorącą wodą, w której rozpuścić 1/2 kostki bulionu (może być cała). Na umiarkowanym ogniu gotować przez 20-30 min. trzymając pokrywkę do połowy uchyloną. Filety umyć, pokroić w kostkę i pokropić sokiem z cytryny, dodać do gotującego się ryżu na 5-8 min. przed końcem gotowania. Mieszać ostrożnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane pietruszką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 osób
AutorDONIA

Ryż po serbsku: Podobne przepisy

Ryż po serbsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy