Składniki:
25 dag ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 por, 50 g masła, 1/2 kostki bulionu warzywnego, 50 dag filetów z okonia lub płaty, 1/2 cytryny, pieprz, sól, 1 łyżka siekanej pietruszki
Jak przyrządzić?
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pora oczyścić i pokroić najpierw na kawałki 3 cm,a następnie na paseczki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić w nim cebulę, czosnek oraz pora przez około 3-4 min. Wsypać do tego ryż dokładnie wymieszać i zalać gorącą wodą, w której rozpuścić 1/2 kostki bulionu (może być cała). Na umiarkowanym ogniu gotować przez 20-30 min. trzymając pokrywkę do połowy uchyloną. Filety umyć, pokroić w kostkę i pokropić sokiem z cytryny, dodać do gotującego się ryżu na 5-8 min. przed końcem gotowania. Mieszać ostrożnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane pietruszką.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osób |
Autor | DONIA |