Składniki:
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1/2 litra mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 jajka
- 15 dag masła
- olejek waniliowy lub rumowy
- 1 paczka cukru waniliowego
- rodzynki
- smażona skórka pomarańczy
- kokos
- paczka orzechów drobno posiekanych
Polewa:
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- pół margaryny
Jak przyrządzić?
Rozkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, zalać szklanką ciepłego mleka i pozostawić na 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Na rozgrzaną miskę (można włożyć ja na kilka minut do piekarnika) wsypać przesianą mąkę i wlać podrośnięte drożdże z mlekiem.
Jajka ubić do białości z cukrem, wlać do mąki i wyrabiać ciasto dolewając szklankę ciepłego mleka.Po wyrobieniu ciasta wlać roztopione masło, parę kropel olejku, cukier waniliowy, rodzynki, skórkę pomarańczową, kokos i orzechy i dalej wyrabiać. Tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blachę masłem i posypać mąką. Wyłożyć ciasto na blachę i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby podrosło.
Następnie wstawić do piekarnika gorącego i piec około godziny.Na upieczone ciasto wylać polewę czekoladową (jajko ubić z cukrem i kakao, dodać roztopione gorące masło lub margarynę i gorącą polewę wylać na ciasto)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 16 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Emilka |