Składniki:
10 czerwonych słodkich papryk średniej wielkości, 1 – 1,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe), 1 jajko, 4 średnie cebule, 2 średnie marchewki, 1 saszetka ryżu lub 2 szklanki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (30%), 2 łyżki śmietany (12% lub 18%), 3 duże ząbki czosnku , 4 kostki rosołowe drobiowe , olej, sól, pieprz, , 2 - 3 łyżki cukru, 3 liście laurowe, oregano, bazylia.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie farszu:Ryż ugotować z 1 kostką rosołową wg przypisu na opakowaniu (w przypadku saszetek) lub jeśli używamy zwykłego ryżu 1 szklanka ryżu 2 szklanki wody. Ryż musi być delikatnie niedogotowany, żeby w czasie duszenia nie rozgotował się zbytnio.Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju i rozgrzać. Dodać cebulę, podsmażyć na kolor złocisty. Dodać utartą na dużej tarce marchewkę. Wszystko podsmażać. Pilnować, żeby cebula nie zrobiła się czarna, ale marchewka zrobiła się złocista. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Całość dodać do ryżu, a następnie ostudzić. Dodać mięso, jajko, sól, pieprz do smaku.Przygotowanie sosu:Pokroić w półksiężyce cebulę i usmażyć na oleju na kolor złocisty. Dodać startą marchewkę na dużej tarce. Całość podsmażyć podobnie jak do farszu (na złocisty kolor). Wycisnąć i dodać 2 ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy. Dodać cukier, sól, pieprz oraz zioła do smaku. Podsmażyć ok. 2 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę i wymieszać. Dodać szklankę wody i dusić ok. 3 min.Przygotowanie papryki:Odkroić topy papryki (posłużą jako przykrywki na wypełnione farszem papryki), usunąć gniazda nasienne. Napełnić papryki farszem bardzo szczelnie ugniatając. Przykryć „przykrywkami” pionowo ustawić w głębokim i szerokim garnku.Dodać sos. Dolać wody, żeby papryki pokryły się sosem na ok. 0,5 cm. Dodać kostki rosołowe, liść laurowy. Dusić na małym ogniu, aż papryki całkiem nie zmiękną. W czasie duszenia próbować sos, dodać sól, pieprz lub cukier do smaku, gdyż papryka i farsz będą wchłaniać smaki. Odstawić na 3- 4 h.
Uwagi:
Najlepiej smakuje następnego dnia, podgrzana w piekarniku, ale można podawać już po 4 h.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Trudność | średni |
Autor | Lari |