Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka, 1 szk. mąki, 1/2 szk. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA:
1/2 l śmietany kremówki, 1/2 kg truskawek, 1/2 szk. cukru, 3 galaretki truskawkowe lub poziomkowe.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru i ubijać aż cukier się rozpuści. Mąkę wymieszać z proszkiem i wmieszać łyżką do masy. Piec na złoty kolor, wystudzić. Truskawki zmiksować z cukrem na mus. Jedną galaretkę rozpuścić w 1/2 szk. wody, kiedy ostygnie wymieszać z truskawkami. Ubić śmietanę ma sztywno, dodać truskawki, wylać na biszkopt. Dwie pozostałe galaretki rozpuścić jak w przepisie i tężejące wylać na masę. Ciasto schłodzić minimum godzinę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | dori |