Składniki:
szklanka kuskus, 25 dkg wędzonego fileta z kurczaka, pęczek zielonej pietruszki, pęczek dymki, puszka czerwonej fasoli, pieprz, sól, oliwa z oliwek, musztarda sarepska.
Jak przyrządzić?
Kuskus wsypać do miski, w której będziemy mieszać składniki sałatki i zalać wrzątkiem troszkę ponad poziom kaszy, zamiast wrzącej wody można użyć bulionu warzywnego, odczekać aż kuskus wchłonie cały płyn i ostygnie, do tak przygotowanej kaszy dokładamy osączoną fasolę, pokrojony w kostkę filet kurczaka, posiekaną dymkę i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, łyżeczka musztardy i dwie łyżki oliwy z oliwek, wszystko dokładnie mieszamy.
Potrzebne przybory:
Głęboka miska do mieszania składników.
Jak podawać?
Minimum po dwóch trzech godzinach, podawać z bagietką i masełkiem czosnkowym.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | zetor |