Składniki:
Składniki na spód:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 250 g masła/margaryny, 3 żółta, 2 łyżki Nutelli (w zastępstwie może być kakao).
Składniki na masę jabłkową:
4 duże jabłka, pół szklanki wody, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżki budyniu waniliowego, cukier waniliowy.
Dodatkowo:
kilka łyżek bułki tartej.
Jak przyrządzić?
Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Pokrojone w pół paseczki jabłka umieścić w rondelku, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier waniliowy i lekko wymieszać. Do masy dodać budyń waniliowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać żurawinę. Dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta. Piekarnik wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i pokruszyć na jabłka drugą część ciasta, tak aby przykryła całe jabłka. Można najpierw delikatnie rozwałkować żeby prościej było ją nakładać na masę. Piec około godziny. Studzić na kratce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Charlotte77 |