Składniki:
soczewica 200g, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżeczka octu ryżowego, 2 marchewki, 1 cebula, 1 por, 2 papryki (czerwona i żółta), 2 papryki pepperoni, imbir mielony, curry, pieprz, sól, brązowy cukier, kostka bulionowa warzywna, 2 łodygi lubczyku.
Jak przyrządzić?
Soczewicę ugotuj z kostką bulionową, odcedź i odstaw aż wystygnie. Na rondlu podgrzej olej sezamowy, po czym dodaj pokrojone w drobne nitki marchew, paprykę i pepperoni, por oraz cebulę w talarkach, dodaj sos sojowy i podduś na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj soczewicę, mieszając dodaj imbir, curry, posiekany lubczyk i szczyptę cukru. Skrop wszystko odrobiną octu ryżowego. Dopraw solą i pieprzem.
Potrzebne przybory:
Duży rondel lub wok.
Jak podawać?
Najlepiej w miseczkach.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | DANY GO |