Składniki:
Ziemniaki, cukinia, marchewka, cebula, czosnek, papryka, koncentrat pomidorowy, śmietana, jajka, "jarzynka", przyprawy, ser żółty.
Jak przyrządzić?
Surowe ziemniaki, marchewkę i cukinię pokroić w niezbyt grube talarki. Cebulę i czosnek pokroić w miarę drobno. Paprykę na większą kostkę. Cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni. Można dorzucić świeże pomidory, boczek itp. Wszystko wymieszać z przecierem pomidorowym i doprawić do smaku, tak jak lubimy. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem. Na dnie wyłożyć pierwszą warstwę warzyw (cukinia, ziemniaki i marchewka). Na tym rozprowadzić podsmażoną cebulę o posypać kostkami papryki. Na to położyć kolejną warstwę warzyw itd. Ostatnią warstwą niech będą warzywa (mogą być bez marchewki, będzie tylko jasna warstwa), posypane drobniej pokrojoną resztą papryki. Całość zalać ok. połową szklanki, 1 szklanką "jarzynki" (może być kostka rosołowa) rozpuszczonej w mniejszej ilości wody, niż wymagana - to ma być zamiast przypraw, ale uwaga, by nie przesadzić ze zbyt małą ilością wody, bo danie będzie za słone! Zapiekankę przykryć pokrywą naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, polewamy połową szklanki (lub całą szklanką) gęstej śmietanki, rozmieszanej z dwoma jajkami i przyprawami (jakie kto lubi, mogą być świeże lub/i suszone. Ja używam oregano, tymianku i zielonej pietruszki). Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na jeszcze jakieś 15 minut (bez przykrywania).
Uwagi:
Nie podawałam ilości warzyw, bo to zależy od wielkości naczynia. Na takie standardowe, będzie potrzebne gdzieś pewnie po 600-700 gram każdego. Cukinia najlepsza jest z tych małych. Ziemniaki - średnie lub większe. Marchew - większa. Co do ilości "jarzynki" i śmietany... Po pół szklanki używam na takie mniejsze naczynia żaroodporne. Dla tych tradycyjnej wielkości, lepsze będzie bliżej pełnej szklanki, ale tak naprawdę to kwestia gustu. "Jarzynka" służy za przyprawę i ma nawilżyć potrawę, a śmietana z jajkiem - skleić.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Smakosz |