Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 30 dag margaryny, 2 żółtka, 6 łyżek zimnej posolonej wody. Krem:
0,5 l mleka, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 jaja+2żółtka, 1/3 szklanki mąki kartoflanej.
Jak przyrządzić?
Ciasto: zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę, (taką bez jednego brzegu) i piec w temp. 250 stopni ok. 5 min (aż będzie rumiane).Krem: odlać pół szklanki mleka. Resztę zagotować, dodać cukier i cukier waniliowy. Do zimnego mleka wbić 2 całe jajka, 2 żółtka i 1/3szklanki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko - jak budyń.Gotowym budyniem (gorącym) posmarować jeden placek, a drugim przykryć. Posypać cukrem pudrem. Zajadać najlepiej od razu. Smacznego!!!
Potrzebne przybory:
Blacha bez jednego rogu, wałek, stolnica, garnek.
Jak podawać?
Najlepiej pokroić w kwadraty zaraz po przyrządzeniu.
Uwagi:
Bardzo ważna jest sól dodana do wody przy wyrabianiu ciasta- dodaje kruchości. Rozwałkowując ciasto lepiej zrobić troszkę większe, gdyż sztukując je w czasie pieczenia się nie sklei, a rozciągnięte - skurczy się.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ewikwas |