Składniki:
I sos: SALSA
2 papryczki (duże) pepperoni ostre (najlepiej pepperoni w occie), 2 puszki pomidorów z puszki obranych i pokrojonych, czosnek 5-6 ząbków (jak kto woli można więcej), cebula 1 duża albo 2 mniejsze, zioła (najlepiej świeże): bazylia, tymianek, oregano, zioła do pizzy, oliwa z oliwek lub olej (łyżka stołowa), sól.
II sos: CZOSNKOWY
jogurt naturalny kremowy Zott 2 op., czosnek pół główki, śmietana (2 łyżki), papryka ostra pokrojona (najlepiej pepperoni w occie), ew. zioła do wyboru: bazylia, oregano, tymianek.
Jak przyrządzić?
I sos:
posiekać wszystkie składniki, zalać sosem z puszek, doprawić oliwą, ziołami i solą.
II sos:
posiekać czosnek i pepperoni, zmieszać z jogurtem i śmietaną, doprawić do smaku ziołami.
Uwagi:
Pierwszy sos nadaje się do makaronu, dań kuchni włoskiej, a drugi sos do ziemniaczków, pieczonych kanapek i dań orientalnych.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | AiKa |