Składniki:
Ciasto: 40 dag mąki (jeżeli będzie za mało można dodać więcej), 20 dag margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki amoniaku, 10 dag cukru pudru, 4 żółtka - białka do ubicia, 2 łyżki śmietany.
Masa: 1 kostka margaryny , żółtko, 1 szklanka mleka, 2 łyżki mąki wrocławskiej i ziemniaczanej, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: mąkę, margarynę, żółtka i resztę składników zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. 1 część wyłożyć na blachę. Ubić dwa białka + 3 łyżki cukru. Ciasto posmarować dżemem (1/2 słoiczka - najlepiej śliwkowy). Na dżem wyłożyć pianę z białek. Na pianę wyłożyć orzechy (10 dag). Piec 20 min. Tak samo upiec drugą część.
Masa: Z jajka i cukru ubić kogel-mogel. Dodać mąki i trochę mleka, resztę mleka zagotować i zalać. Gdy przestygnie dodać margarynę i dobrze utrzeć na pulchną masę. Można dodać wódkę. Tą masą przełożyć placki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Agusia :) |