Pierogi z jagodami - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z jagodami Zobacz 6 zdjęć

Specjalnością polskiej kuchni są na pewno pierogi nadziewane owocami. Mogą to być truskawki, wiśnie... jednak najwięcej miłośników mają pierogi z jagodami - owocami, które są słodkie, aromatyczne i pachną słońcem. Pierogi oblane gęstą, słodką śmietaną i posypane cukrem doskonale smakują również na zimno.

Składniki:

0,5 kg jagód,
0,5 kg mąki,
2 żółtka,
1 szklanka gęstej śmietany,
1/2 szklanki cukru,
około 3/4 szklanki wody,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Jagody dokładnie umyć i wymieszać z 3 łyżkami cukru.

Do przesianej przez sito mąki dodać żółtka, wodę i szczyptę soli.

Zagnieść elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek.

Szklanką wykrawać okrągłe placuszki. Na środek kłaść po łyżeczce nadzienia z jagód.

Dobrze skleić, najlepiej specjalnym przyrządem do robienia pierogów lub przyciskając widelcem.

Pierogi gotować w dużej ilości lekko osolonej wody.

Odcedzone obficie polać gęstą, słodką śmietaną i posypać cukrem.

Jak podawać?

Z gęstą, słodką śmietaną (18 - 36 %) i z cukrem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Przybliżony koszt14 zł

Pierogi z jagodami: Podobne przepisy

Pierogi z jagodami: wypróbuj również

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... smaków z dużą częstotliwością. Oprócz pierogów z mięsem, grzybami, kapustą czy kaszą wspomnieć trzeba także o tych na słodko z truskawkami albo jagodami. Ciekawą propozycją jest natomiast przepis ... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Na jagody

... Wciąż trwa sezon jagodowy. A jagody warto jeść, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Powinny z nich korzystać szczególnie osoby z wadami wzroku oraz źle widzące o zmierzchu. W medycynie ludowej jagody są traktowane jak cudowny lek. Dawniej ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Przepis na placuszki z jagodami - smacznie i zdrowo

... Oto prosty pomysł na śniadanie dla najmłodszych i nie tylko. Placuszki z mąki orkiszowej i jagód znakomicie smakują z jogurtem i świeżymi owocami. Zamiast jagód, możesz użyć innych owoców, np. suszonych śliwek. Pamiętaj, że urozmaicona dieta ...

dawno temu

AÇAÍ BERRY OIL – pielęgnacja anti ageing od Hello Nature

... Stanowiąca prawdziwą skarbnicę przeciwutleniaczy i cennych składników aktywnych jagoda açaí nie bez powodu zwana jest „brazylijską żyłą złota”. Kosmetyki na jej bazie przywrócą naszej skórze i włosom ... Dzikie rejony lasów deszczowych Amazonii ...

8 miesięcy temu

Najważniejsze zalety i wady jagód goji

... Jagody goji rosną na wiecznie zielonych krzewach w umiarkowanym i subtropikalnym klimacie Chin, Mongolii i Tybetu. Zwykle dostępne są w formie suszonej – wyglądają jak czerwone, pomarszczone rodzynki ... – lub jako pełen antyoksydantów sok. ...

dawno temu

Jagodowe szaleństwo

... Pod koniec lata zawsze pojawiają się jagody. Koniecznie trzeba ich spróbować, a już na pewno przygotować z nimi coś pysznego do kawy i na przekąskę. Poniżej podajemy przepis na torcik jagodowy i przepyszne jagodzianki - palce lizać! ... Pod ...

dawno temu

Przepis na zupę nic

... Obok przepysznych leniwych pierogów, bułek drożdżowych i pierogów z jagodami najbardziej lubianym przez dzieci posiłkiem jest prosta i szybka w przyrządzeniu zupa nic. Wielu z nas pamięta smak ...

dawno temu

Powiązane Tematy