Specjalnością polskiej kuchni są na pewno pierogi nadziewane owocami. Mogą to być truskawki, wiśnie... jednak najwięcej miłośników mają pierogi z jagodami - owocami, które są słodkie, aromatyczne i pachną słońcem. Pierogi oblane gęstą, słodką śmietaną i posypane cukrem doskonale smakują również na zimno.
Składniki:
0,5 kg jagód,
0,5 kg mąki,
2 żółtka,
1 szklanka gęstej śmietany,
1/2 szklanki cukru,
około 3/4 szklanki wody,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Jagody dokładnie umyć i wymieszać z 3 łyżkami cukru.
Do przesianej przez sito mąki dodać żółtka, wodę i szczyptę soli.
Zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek.
Szklanką wykrawać okrągłe placuszki. Na środek kłaść po łyżeczce nadzienia z jagód.
Dobrze skleić, najlepiej specjalnym przyrządem do robienia pierogów lub przyciskając widelcem.
Pierogi gotować w dużej ilości lekko osolonej wody.
Odcedzone obficie polać gęstą, słodką śmietaną i posypać cukrem.
Jak podawać?
Z gęstą, słodką śmietaną (18 - 36 %) i z cukrem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 14 zł |