Składniki:
1/2 kg brokułów, 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki maki, 2 szklanki mleka, 2 szklanki bulionu lub wywaru z kurczaka (lub woda), 1 cebula, 1 1/2 szklanki sera cheddar, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Brokuły pokroić na drobno i ugotować na miękko. Wodę z brokułów można użyć w miejsce bulionu z kurczaka. W garnku podsmażyć pokrojoną cebulę na maśle. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Powoli dodawać mleko mieszając. Dodać ser. Jak się rozpuści, dodać wodę i brokuły. Przyprawić do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. (można dolać wody dla uzyskania rzadszej zupy).
Jak podawać?
Najlepsza ze świeżym, chrupiącym chlebkiem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | aga.z |