Składniki:
mąka, margaryna, cukier puder, żółtka jaj, jabłka, cynamon, cukier, rodzynki.
Jak przyrządzić?
Rozpoczynamy od zrobienia cista kruchego (można tez półkruche), zatem - dwie szklanki mąki (poznańskiej lub wrocławskiej) zagniatamy z kostką margaryny, 2 żółtkami i około dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się kleić do jednolitej masy dodajemy mleko lub zimną wodę, do uzyskania żądanej konsystencji. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w kawałki wielkości mniej więcej 2 cm, wrzucamy do garnka, zasypujemy 3 łyżkami stołowymi cukru, dodajemy łyżkę cynamonu i dusimy aż całość zmieni się w prawie "breję". Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Wkładamy do foremki jedną część i pieczemy około 15-20 min w temp 200 stopni. Kiedy ciasto się zarumieni, wyciągamy je, nakładamy masę jabłeczną i przykrywamy 2 częścią ciasta, pieczemy do zarumienienia się ciasta. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Jabłek powinno być sporo - uwaga w garnku okaże się, że jest ich mniej niż się wydawało!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mk |