Ciasto z kwaśną minką

Przepis kulinarny

Składniki:

5 jajek, 7 cytryn, zapach cytrynowy, kubek śmietany kremówki (ew. tortowej) 30% lub 36%, paczka biszkoptów, niepełny kubek cukru.

Jak przyrządzić?

Umyj dokładnie cytryny. Ukrój trzy plasterki. Odłóż na później. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę.Następnie przekrój wszystkie cytryny na pół i wyciśnij z nich sok do miski. Później wyjmij z soku pestki łyżką. Oddziel żółtka od białek ale tylko z 2 jajek. Przełóż żółtka do miski. Wyrzuć białka. Wbij do niej pozostałe jajka. Wlej śmietanę, wsyp cukier, dodaj kilka kropli zapachu cytrynowego i otartą skórkę cytryny. Wszystko starannie zamieszaj mikserem, aż masa będzie puszysta i gładka. Pokruszone biszkopty wsyp na blachę i wlej na nie masę. Na wierzchu ułóż minkę z cytryny. Gotowe ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 45 min. w temperaturze 180 stopni.

Potrzebne przybory:

mikser elektryczny, nóż, tarka, łyżka, miska, blacha do pieczenia.

Jak podawać?

Ciasto można podawać ciepłe lub zimne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt26 zł
Autornata

Ciasto z kwaśną minką: Podobne przepisy

Ciasto z kwaśną minką: wypróbuj również

Powiązane Tematy