Składniki:
5 jajek, 7 cytryn, zapach cytrynowy, kubek śmietany kremówki (ew. tortowej) 30% lub 36%, paczka biszkoptów, niepełny kubek cukru.
Jak przyrządzić?
Umyj dokładnie cytryny. Ukrój trzy plasterki. Odłóż na później. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę.Następnie przekrój wszystkie cytryny na pół i wyciśnij z nich sok do miski. Później wyjmij z soku pestki łyżką. Oddziel żółtka od białek ale tylko z 2 jajek. Przełóż żółtka do miski. Wyrzuć białka. Wbij do niej pozostałe jajka. Wlej śmietanę, wsyp cukier, dodaj kilka kropli zapachu cytrynowego i otartą skórkę cytryny. Wszystko starannie zamieszaj mikserem, aż masa będzie puszysta i gładka. Pokruszone biszkopty wsyp na blachę i wlej na nie masę. Na wierzchu ułóż minkę z cytryny. Gotowe ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Potrzebne przybory:
mikser elektryczny, nóż, tarka, łyżka, miska, blacha do pieczenia.
Jak podawać?
Ciasto można podawać ciepłe lub zimne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 26 zł |
Autor | nata |