Co siedzi w jajku?
MARTA MALARSKA • dawno temuPrzeciętne jajko kurze waży 50 g, z czego 30 g przypada na białko, 16 g na żółtko i 4 g na skorupkę. Każde to unikalna kompozycja składników odżywczych, potrzebnych do rozwoju nowego życia. Znajduje się w nim dużo (6g) łatwo przyswajalnego i niezwykle wartościowego białka – dostarczającego wszystkich niezbędnych dla naszego organizmu aminokwasów.
Jest też zestaw witamin: A, D, (w żółtku znajduje się 5 g tłuszczu, w którym się rozpuszczają), B12 oraz innych z grupy B. Poza tym sporo beta-karotenu, mikro- i makroelementy: fosfor, siarka, żelazo, wapń, selen i fluor. I olbrzymia ilość – aż 300 mg – cholesterolu. Jednak to nie ten pochodzący z jajka odkłada się na ściankach naszych naczyń krwionośnych. A to dlatego, że występuje w towarzystwie choliny i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które go w dużym stopniu unieszkodliwiają.Warto zatem jeść jajka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze