Składniki:
1 kość wędzona (wieprzowa), 1 porcja rosołowa (korpus z kury), 30 dag boczku surowego wędzonego, 1,5 kg ziemniaków, 2 średniej wielkości marchewki, 2 średniej wielkości cebule, 3-4 ziela angielskiego, 3-4 liścia laurowego, 4 łyżki oleju słonecznikowego lub innego do smażenia, pęczek cebulki zielonej lub pietruszki, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, magii do smaku.
Jak przyrządzić?
Do garnka włożyć kość wędzoną, porcję rosołową, zalać wodą, wrzucić ziele i liść, lekko osolić i gotować wywar ok. 1h. W międzyczasie warzywa obrać, opłukać, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy boczek i połowę cebuli, podsmażamy na rumiany kolor. Po czasie wyjmujemy wsad z wywaru i odstawiamy do wystygnięcia. Do wywaru wrzucamy 3/4 części ziemniaków i marchewki oraz podsmażony boczek. Gotujemy do miękkości. Na tej samej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dodajemy pozostałe ziemniaki, cebulę i marchewkę podsmażamy na średnim ogniu, często mieszając ok. 10 minut. Zalewamy smażone ziemniaki dwoma chochlami wywaru i miksujemy w mikserze lub ręcznym blenderem na pure. Dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Kości obieramy z mięska, drobniutko kroimy, dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Podajemy z kiełbaskami i posiekaną zieloną cebulą. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Mikser lub blender.
Jak podawać?
Na gorąco.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | buciol78 |