Składniki:
Ciasto: 5 jajek, 10 dag cukru pudru, 5 łyżek zimnej wody, 10 dag cukru kryształu, 16 dag mąki pszennej, łyżka kakao, pół op. proszku do pieczenia.
masa: pół litra mleka, 5 żółtek, cukier waniliowy, 4 czubate łyżki mąki pszennej, kostka masła, 12 dag cukru pudru.
piana: 5 białek, 20 dag cukru kryształu, sok z cytryny, starta czekolada.
Jak przyrządzić?
Ciasto: żółtka i cukier puder utrzeć do białości, dodając po łyżce zimnej wody. Ubić pianę z białek i dodać do niej cukier kryształ. Do roztartych żółtek wlać pianę, a następnie dodać mąkę, kakao i proszek. Dokładnie wymieszać i upiec na prostokątnej blaszce. Ciasto przekroić na dwie części.Masa: żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę oraz szklankę mleka. Wszystko dokładnie wymieszać aby nie było żadnej gródki. Szklankę mleka zagotować i na gotujące mleko wlać roztarte żółtka. Podgrzewać mieszając aż zgęstnieje. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i po łyżce dodawać ostudzoną masę. Tak przygotowaną masą przełożyć placek.Piana: na parze ubić białka z cukrem (około 10 minut). Kiedy piana będzie gęsta, dodać odrobinę soku z cytryny i dalej ubijać (ale już bez pary. Zimną pianę rozłożyć równo na placku, a na nią zetrzeć czekoladę.
Uwagi:
Ciasto wydaje się trudne do zrobienia, ale tak nie jest, wszystko wynagradza nam cudowny smak ciasta z gorącą kawą z mleczkiem lub słodkim cappuccino.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | elżbietka |