Składniki:
4 szklanki mąki, 4 jajka, 1 szklanka oleju, 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Żółtka oddzielić od białka. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę. Miksować na gładką masę. Ciasto wyjdzie dość gęste i tak ma być. Następnie ubić na sztywno białka i dodać do ciasta. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką najlepiej z dziurkami. Ciasto jest gęste, więc warto je delikatnie rozprowadzić łyżką po gofrownicy, gdyż samo nie rozleje się po wszystkich zakamarkach. Po upieczeniu gofrów pozostawić je do odparowania np. na metalowej, kuchennej kratce. Będą wtedy chrupiące i kruche!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | viki |