Składniki:
opakowanie polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach 700 g, opakowanie mrożonego ciasta francuskiego.
Na sos:
500 ml śmietany 30%, 500 ml białego wina, 200 g masła, 1-2 jajka, 300 g cebuli.
Jak przyrządzić?
Sos: Cebulę białą kroimy w plastry, podsmażamy na maśle, podlewamy białym winem, przyprawiamy i redukujemy do połowy objętości. Dodajemy śmietanę i masło, gotujemy do uzyskania konsystencji sosu.Polędwicę i ciasto francuskie rozmrozić w lodówce.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Polędwicę z łososia owinąć lekko rozwałkowanym ciastem dostosowanym do wielkości fileta, posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. Umieścić na blaszce, na papierze do pieczenia, piec w temp. 200ºC ok. 30 min. W razie potrzeby dopiec w temp. 170–180ºC.
Jak podawać?
Upieczonego łososia kroić i podawać ze szpinakiem i sosem winno– cebulowym – sos polać obok ryby.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Autor | limito |