Składniki:
Dresing:
150 g serka kremowego, 6 łyżek tłustego mleka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano, 1/2 wyciśniętego czosnku, 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Kotleciki:
200 g sera feta.
Jak przyrządzić?
Ubić serek, stopniowo dodając mleko. Doprawić tymiankiem, oregano, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Odstawić dresing na ok. 1 godz. pod przykryciem do lodówki. Pokroić ser w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie podzielić każdy plaster na 2 trójkąty. Obtoczyć każdy trójkąt w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z pietruszką. Plasterek sera powinien być dokładnie pokryty panierką. Rozgrzać masło na patelni i smażyć panierowane plastry ok. 3 min po każdej stronie. Kotleciki układać na półmisku. Do ozdobienia potrawy można użyć sałaty, plasterków ogórka, ćwiartek pomidora i czarnych oliwek. Całość polać dresingiem. Pozostałą część dresingu można podawać osobno.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | Arla |