Kotleciki z sera śródziemnomorskiego w ziołowej panierce

Przepis kulinarny

Składniki:

Dresing:
150 g serka kremowego, 6 łyżek tłustego mleka, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano, 1/2 wyciśniętego czosnku, 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Kotleciki:
200 g sera feta.

Jak przyrządzić?

Ubić serek, stopniowo dodając mleko. Doprawić tymiankiem, oregano, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Odstawić dresing na ok. 1 godz. pod przykryciem do lodówki. Pokroić ser w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Następnie podzielić każdy plaster na 2 trójkąty. Obtoczyć każdy trójkąt w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z pietruszką. Plasterek sera powinien być dokładnie pokryty panierką. Rozgrzać masło na patelni i smażyć panierowane plastry ok. 3 min po każdej stronie. Kotleciki układać na półmisku. Do ozdobienia potrawy można użyć sałaty, plasterków ogórka, ćwiartek pomidora i czarnych oliwek. Całość polać dresingiem. Pozostałą część dresingu można podawać osobno.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
AutorArla

Kotleciki z sera śródziemnomorskiego w ziołowej panierce: Podobne przepisy

Kotleciki z sera śródziemnomorskiego w ziołowej panierce: wypróbuj również

Powiązane Tematy