Składniki:
2 ząbki czosnku, 1/4 kostki masła, sól, pieprz, kilka garści młodych pokrzyw, śmietana, ocet jabłkowy, pół paczki makaronu świderki na dwie osoby.
Jak przyrządzić?
Świeże pokrzywy sparzymy wrzątkiem (wtedy nie parzą), siekamy, rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy czosnek, gdy się zeszkli, dodajemy pokrzywy. Dusimy około 8/10 minut. Przyprawiamy i zagęszczamy śmietaną. Mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. Pyszne, zdrowe i prawie za darmo:)
Jak podawać?
Najlepiej na ciepło posypane drobno pokrojonymi jajkami na twardo.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | codeinne |