Składniki:
4 duże ziemniaki, 200 g sera mozzarella, 100 g kiełbasy pieprzowej, 420 g siekanych pomidorów, 1 łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Na blasze polanej oliwą z oliwek rozłożyć oskrobane ziemniaki, pokrojone w kliny. Piec 30-40 minut, do czasu uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać posiekane pomidory i obsypać pokrojoną kiełbasą pieprzową. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, ze względu na łatwą topliwość warto użyć sera mozzarella. Potrawę włożyć ponownie do piekarnika i pozostawić na 10-15 minut, do momentu roztopienia się sera.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Arla |