Składniki:
2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, szczypta soli, 2/3 szklanki mleka, 0,5 szklanki rodzynek.
Jak przyrządzić?
Zmieszać razem wszystkie suche składniki, dodać masło i rozkisnąć z mąką dużym widelcem, tak aby powstały grudki masła wielkości grochu. W środek tej mieszanki dodać mleko i rodzynki, delikatnie zamieszać, rękami delikatnie zebrać ciasto tak, aby trzymało się razem, zgniatając lekko tylko 2-3 razy, uformować, piec 15 min w temp. 200°.
Uwagi:
Pyszne i szybkie ciastka, najlepsze na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 9-10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kozica |