Składniki:
Ciasto: [jak na naleśniki]
1 jajko, szklanka mleka, szklanka wody, 1,5 szklanki mąki (można zrobić gęściejsze ciasto dodając więcej mąki), szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia.
Farsz:
paczka mrożonego szpinaku, opakowanie sera feta, sól (ja zamiast soli dodaję trochę przyprawy uniwersalnej), pieprz.
Panierka:
jajko, bułka tarta, olej/margaryna.
Jak przyrządzić?
Na początek rozmrażam szpinak, gotując go na małym ogniu, żeby woda odparowała. Przyprawiam lekko solą (uwaga! feta sama w sobie jest już słona, więc nie przesadzamy!) i porządnie pieprzem. Jak wystygnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy razem. Ciasto smażę jak na naleśniki. Na środek takiego naleśnika nakładam łyżką farsz, zawijam po bokach i robię z niego rulonik. Obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam na rozgrzanej patelni. Smacznego :)
Jak podawać?
Na ciepło smakuje najlepiej.
Uwagi:
Właśnie się nimi delektując, napisałam przepis :)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Autor | SoNja |