Składniki:
1/2 sałaty zielonej lub lodowej, 1 mały kalafior lub brokuł, 3-4 pomidor, 3 ogórki gruntowe, 1 puszka czerwonej fasoli, 3-4 jajka.
Na sos:
5 łyżek majonezu, około 1/2 dużego kubka jogurtu naturalnego, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz
1/2 pęczka koperku.
Jak przyrządzić?
Sałatę opłukać, wysuszyć, porwać na małe kawałki i umieścić na dnie salaterki. Następna warstwa to ugotowany, ostudzony i podzielony na różyczki kalafior lub brokuł. Następnie układamy podzielone na ósemki pomidory, pokrojone w dość grube półplasterki ogórki, na to jajka ugotowane na twardo i też podzielone na małe cząstki, następnie odsączoną i przepłukaną letnią przegotowaną wodą czerwoną fasolę. Składniki sosu mieszamy, przyprawiamy do smaku i zalewamy warzywa. Następnie schładzamy około godziny w lodówce i jemy. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Szklana miska, nóż i deska do krojenia.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | renata1975 |