Składniki:
ryż, oliwa, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz ziołowy, cebula, rosół z kury w słoiczku.
Jak przyrządzić?
Odmierzamy miarkę ryżu a następnie półtory miarki wody {np.2 szklanki ryżu i 3 szklanki wody}. Ryż wsypujemy na patelnię, dodajemy trochę oliwy i smażymy kilka minut stale mieszając. Odstawiamy, żeby trochę ostygło. Wsypujemy paprykę słodką {na kolorowanie ryżu} oraz paprykę ostrą i pieprz ziołowy i wszystko mieszamy. Dorzucamy resztki cebuli pozostałe z robienia szaszłyka. Odmierzoną wodę gotujemy dosypując rosołku. Ugotowanym rosołkiem zalewamy ryż na patelni. Gotujemy ryż pod przykryciem. Czekamy, aż rosołek zostanie wchłonięty. Zdejmujemy pokrywkę i teraz cały czas mieszamy, aż ryż całkowicie "wypije" rosołek i stanie się sypki. Odstawiamy patelnię, przykrywamy pokrywką. Ryż "dochodzi".
Potrzebne przybory:
Patelnia z pokrywką.
Jak podawać?
Do szaszłyka.
Uwagi:
Najważniejsze jest uchwycenie momentu, od którego należy mieszać ryż aby nie przywierał do patelni. Do kolorowania można także użyć barszczyku w słoiczku.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Autor | andrzej |