Ryż do szaszłyka

Przepis kulinarny

Składniki:

ryż, oliwa, papryka słodka i ostra w proszku, pieprz ziołowy, cebula, rosół z kury w słoiczku.

Jak przyrządzić?

Odmierzamy miarkę ryżu a następnie półtory miarki wody {np.2 szklanki ryżu i 3 szklanki wody}. Ryż wsypujemy na patelnię, dodajemy trochę oliwy i smażymy kilka minut stale mieszając. Odstawiamy, żeby trochę ostygło. Wsypujemy paprykę słodką {na kolorowanie ryżu} oraz paprykę ostrą i pieprz ziołowy i wszystko mieszamy. Dorzucamy resztki cebuli pozostałe z robienia szaszłyka. Odmierzoną wodę gotujemy dosypując rosołku. Ugotowanym rosołkiem zalewamy ryż na patelni. Gotujemy ryż pod przykryciem. Czekamy, aż rosołek zostanie wchłonięty. Zdejmujemy pokrywkę i teraz cały czas mieszamy, aż ryż całkowicie "wypije" rosołek i stanie się sypki. Odstawiamy patelnię, przykrywamy pokrywką. Ryż "dochodzi".

Potrzebne przybory:

Patelnia z pokrywką.

Jak podawać?

Do szaszłyka.

Uwagi:

Najważniejsze jest uchwycenie momentu, od którego należy mieszać ryż aby nie przywierał do patelni. Do kolorowania można także użyć barszczyku w słoiczku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Autorandrzej

Ryż do szaszłyka: Podobne przepisy

Ryż do szaszłyka: wypróbuj również

Powiązane Tematy