Crema catalan - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2 szklanki mleka, skórka z połowy cytryny, 1 laska cynamonu, 4 żółtka, 7 łyżek cukru pudru, czubata łyżka mąki kukurydzianej, listek mięty do dekoracji

Jak przyrządzić?

Wlej do rondla mleko, dodaj wyparzoną i cienko pokrojoną skórkę z połowy cytryny oraz laskę cynamonu. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Następnie usuń skórkę i cynamon. Utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru pudru i dodaj mąkę kukurydzianą. Wymieszaj dokładnie. Masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj resztę mleka. Podgrzej często mieszając - nie gotuj! Przelej do żaroodpornych miseczek, a po ostygnięciu włóż do lodówki. Serwując posyp odrobiną cukru i wstaw do piekarnika aby cukier się skrystalizował. Na koniec udekoruj listkiem mięty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Autormario35

Crema catalan: Podobne przepisy

Crema catalan: wypróbuj również

Kuchnia hiszpańska

... się z hiszpańskim winem. Hiszpański dzień powinnaś uwieńczyć tradycyjnym deserem crema catalana. To połączenie jajek, mleka, mąki kukurydzianej i przypraw, które zachwyci cię swoim wyjątkowym smakiem. Wystarczy również wspomnieć o filiżance ...

dawno temu

Powiązane Tematy