Składniki:
2 szklanki mleka, skórka z połowy cytryny, 1 laska cynamonu, 4 żółtka, 7 łyżek cukru pudru, czubata łyżka mąki kukurydzianej, listek mięty do dekoracji
Jak przyrządzić?
Wlej do rondla mleko, dodaj wyparzoną i cienko pokrojoną skórkę z połowy cytryny oraz laskę cynamonu. Zagotuj, a potem gotuj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Następnie usuń skórkę i cynamon. Utrzyj żółtka z 3 łyżkami cukru pudru i dodaj mąkę kukurydzianą. Wymieszaj dokładnie. Masę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącego mleka i dodaj resztę mleka. Podgrzej często mieszając - nie gotuj! Przelej do żaroodpornych miseczek, a po ostygnięciu włóż do lodówki. Serwując posyp odrobiną cukru i wstaw do piekarnika aby cukier się skrystalizował. Na koniec udekoruj listkiem mięty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Autor | mario35 |