Składniki:
3,4 pomidory, pęczek natki pietruszki, 2 nieduże cebule (albo jedna mała i druga duża), kawałek boczku wędzonego, opakowanie kruchego, półtłustego twarogu, makaron świderki lub kokardki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz czarny.
Jak przyrządzić?
Pomidory umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Pestki wywalić. Posiekać natkę i drobniutko mniejszą cebulę. Wszystko włożyć razem do miseczki, chlusnąć oliwy i balsamico, mocno popieprzyć i posolić. Odstawić do lodówki na jakieś pół godziny. Boczek i większą cebulę pokroić dość drobno. Na patelni wysmażyć boczek, po paru minutach dodać do niego cebulę i przyrumienić. Ugotowany makaron włożyć do dużej miski, dodać zawartość patelni, wymieszać, potem zawartość miseczki z lodówki i znowu wymieszać. Rozłożyć na talerze, posypać obficie twarogiem, posolić, popieprzyć.
Uwagi:
To mój ulubiony letni makaronik. Zawsze robię go pełną michę, a potem przez 2 dni jem i na ciepło, i na zimno, więc trudno mi powiedzieć, na ile osób są proporcje.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | punia |