Składniki:
500 g mięsa mielonego, łyżka oleju, duża cebula, czosnek, bazylia, oregano, pieprz, 2,5 litra wody, 3 kostki rosołowe, przyprawa kuchni meksykańskiej, 2 puszki czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, mała puszka groszku, duża czerwona papryka, kilka ziemniaków, 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Wlewamy do garnka około 2,5 litra wody i rozpuszczamy w niej 3 kostki rosołowe. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy mięso mielone doprawiając pieprzem, odrobiną bazylii i oregano oraz trzema ząbkami wyciśniętego czosnku. Gdy mięso jest już przyrumienione, dodajemy je do garnka z "rosołkiem" i dalej gotujemy na małym ogniu. Kroimy na średniej wielkości kosteczki czerwoną paprykę i ziemniaki, wrzucamy do garnka. Czerwoną fasolę, kukurydzę orz niewielką ilość groszku odcedzamy z wody, która była w puszkach i również wrzucamy do garnka. Dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Zamieszać. Przyprawić przyprawą do kuchni meksykańskiej. Zupę gotować jeszcze około 20 minut.
Potrzebne przybory:
Duży garnek, patelnia.
Jak podawać?
Polecam podawać z pokrojoną bagietką, nie dodając wtedy ziemniaków do zupy.
Uwagi:
Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zgęstnieje. Oczywiście proporcje oraz składniki można zmieniać według upodobań.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Lila |