Czerwone curry

Przepis kulinarny

Składniki:

2 łyżki czerwonej pasty curry, 500 ml mleczka kokosowego, 250g polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1/3 puszki ananasa (można więcej wedle uznania), ryż jaśminowy, ostra papryka w proszku, curry w proszku.

Jak przyrządzić?

Polędwiczkę wieprzową lub pierś z kurczaka (ja osobiście preferuję polędwiczkę do tego dania) myjemy i kroimy w kosteczkę lub w paseczki, pokrojone mięso posypujemy ostrą papryką i przyprawą curry. Następnie myjemy i kroimy papryki i ananasa w kostkę. W międzyczasie możemy ugotować ryż. Do głębokiej patelni lub garnka dodajemy pastę curry i delikatnie ją podgrzewamy. Do podgrzanej pasty (nie można jej smażyć!) wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy, aż oba produkty uzyskają jednolitą konsystencję. Zostawiamy mleczko z pastą na małym ogniu i w międzyczasie smażymy mięso. Do podgrzanego mleczka dodajemy wcześniej pokrojoną paprykę, ananasa i usmażone mięso. Wszystkie składniki pozostawiamy na ogniu i czekamy aż mleczko zacznie wrzeć. Całość gotujemy w mleczku ok. 1 do 2 minut często mieszając, aby mleczko się nie zważyło. Po podgotowaniu na głęboki talerz nakładamy ryż i najpierw polewamy go samym mleczkiem z garnka tak, aby się nim nasączył. Następnie na wierzch nakładamy resztę składników.

Jak podawać?

Podawać w głębokim talerzu, aby mleczko się nie rozlało.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Kalorycznośćśrednia
Autorpatttryk

Czerwone curry: Podobne przepisy

Czerwone curry: wypróbuj również

Powiązane Tematy