Składniki:
2 łyżki czerwonej pasty curry, 500 ml mleczka kokosowego, 250g polędwiczki wieprzowej lub piersi z kurczaka, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1/3 puszki ananasa (można więcej wedle uznania), ryż jaśminowy, ostra papryka w proszku, curry w proszku.
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę wieprzową lub pierś z kurczaka (ja osobiście preferuję polędwiczkę do tego dania) myjemy i kroimy w kosteczkę lub w paseczki, pokrojone mięso posypujemy ostrą papryką i przyprawą curry. Następnie myjemy i kroimy papryki i ananasa w kostkę. W międzyczasie możemy ugotować ryż. Do głębokiej patelni lub garnka dodajemy pastę curry i delikatnie ją podgrzewamy. Do podgrzanej pasty (nie można jej smażyć!) wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy, aż oba produkty uzyskają jednolitą konsystencję. Zostawiamy mleczko z pastą na małym ogniu i w międzyczasie smażymy mięso. Do podgrzanego mleczka dodajemy wcześniej pokrojoną paprykę, ananasa i usmażone mięso. Wszystkie składniki pozostawiamy na ogniu i czekamy aż mleczko zacznie wrzeć. Całość gotujemy w mleczku ok. 1 do 2 minut często mieszając, aby mleczko się nie zważyło. Po podgotowaniu na głęboki talerz nakładamy ryż i najpierw polewamy go samym mleczkiem z garnka tak, aby się nim nasączył. Następnie na wierzch nakładamy resztę składników.
Jak podawać?
Podawać w głębokim talerzu, aby mleczko się nie rozlało.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | patttryk |