Prawdziwa włoska pizza - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki, najlepiej typ 600, 300 ml ciepłej wody, 30 g drożdży, łyżka soli, łyżka cukru.
Sos:
pomidory z puszki, czosnek, papryczka habanero, oliwa z oliwek , sól, cukier, bazylia.
Obłożenie:
starty żółty ser, salami, mozzarella, czarne oliwki, papryka jalapeno, cebula, sos tabasco.

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki miksujemy na papkę i odstawiamy do lodówki. Drożdże posypujemy cukrem i po chwili zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Powstały płyn wlewamy do mąki z solą i wyrabiamy ręką około 20 min., aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Jeśli ciasto jest trochę za twarde, dodajemy odrobinę wody, jeśli klei się do rąk - dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wkładamy do pojemnika, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie około 30 min. wyjmujemy jedną kulkę cista i rozwałkowujemy do średnicy ok. 35 cm. Przekładamy na podsypaną mąką blaszkę i smarujemy sosem. Następnie posypujemy startym serem, układamy salami, mozzarellę, papryczki jalapeno, cebulę i oliwki, a na koniec skrapiamy obwicie sosem tabasco. Piekarnik nastawiamy na opcję termoobieg plus grzanie dolne i nagrzewamy do temp. 250 st. Wkładamy blachę z pizzą i pieczemy 11-12 min.

Potrzebne przybory:

Wałek, deska, blacha do pieczenia.

Jak podawać?

Pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt20 zł
Autormikołaj

Prawdziwa włoska pizza: Podobne przepisy

Prawdziwa włoska pizza: wypróbuj również

Powiązane Tematy