Składniki:
Ciasto:
500 g mąki, najlepiej typ 600, 300 ml ciepłej wody, 30 g drożdży, łyżka soli, łyżka cukru.
Sos:
pomidory z puszki, czosnek, papryczka habanero, oliwa z oliwek , sól, cukier, bazylia.
Obłożenie:
starty żółty ser, salami, mozzarella, czarne oliwki, papryka jalapeno, cebula, sos tabasco.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki miksujemy na papkę i odstawiamy do lodówki. Drożdże posypujemy cukrem i po chwili zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Powstały płyn wlewamy do mąki z solą i wyrabiamy ręką około 20 min., aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Jeśli ciasto jest trochę za twarde, dodajemy odrobinę wody, jeśli klei się do rąk - dodajemy mąkę. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wkładamy do pojemnika, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie około 30 min. wyjmujemy jedną kulkę cista i rozwałkowujemy do średnicy ok. 35 cm. Przekładamy na podsypaną mąką blaszkę i smarujemy sosem. Następnie posypujemy startym serem, układamy salami, mozzarellę, papryczki jalapeno, cebulę i oliwki, a na koniec skrapiamy obwicie sosem tabasco. Piekarnik nastawiamy na opcję termoobieg plus grzanie dolne i nagrzewamy do temp. 250 st. Wkładamy blachę z pizzą i pieczemy 11-12 min.
Potrzebne przybory:
Wałek, deska, blacha do pieczenia.
Jak podawać?
Pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | mikołaj |